Zelf energie produceren loont

Zelf energie produceren loont

24 februari 2015
Steeds vaker wekken mensen zelf elektriciteit op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Elektriciteit die je niet zelf gebruikt, kun je terugleveren aan het net. Hoe werkt dat eigenlijk en levert het nog wat op?

Wek je stroom op terwijl je het op hetzelfde moment zelf verbruikt? Dan wordt de opgewekte elektriciteit direct naar de apparaten gestuurd die erom vragen. Je hebt deze elektriciteit zelf opgewekt. Hiervoor betaal je dus uiteraard niets aan je energieleverancier. Maar wat als de zon volop schijnt, terwijl je niet thuis bent? Dan is de kans groot dat je stroom opwekt die je niet verbruikt. Je elektriciteit wordt dan automatisch ingevoed op het net. Het wordt dan via het net naar anderen gebracht, die op dat moment wel stroom nodig hebben.

Op je rekening

Gemiddeld verbruikt een huishouden 3.500 kWh per jaar. Een zonnepaneel van een vierkante meter levert gemiddeld ongeveer 120 kWh per jaar op. Alle elektriciteit die jij teruglevert,wordt afgetrokken van je verbruik (leverancier). Met je energieleverancier spreek je af welk tarief je krijgt voor de stroom die je teruglevert.  Met zestien panelen op je dak op het zuiden, is de kans groot dat jouw elektriciteitsrekening ongeveer op nul uitkomt en misschien krijg je dan zelfs geld terug! Lever je in een jaar meer stroom dan je verbruikt, dan krijg je een terugleveringvergoeding voor het overschot. Als je klant van Oxxio bent en je levert terug aan het net, kan je met de Oxxio App precies zien hoeveel kWh jij teruglevert.

Terugleveren

Wil je stroom terugleveren, dan heb je een meter nodig die registreert hoeveel stroom je verbruikt én levert. Je netbeheerder kan je vertellen of jouw meter hiervoor geschikt is. Je kunt hier ook een geschikt exemplaar aanvragen. Geef dan ook direct door dat je energie wilt terugleveren. Je netbeheerder registreert dan naast je verbruik ook je levering en stuurt de meterstanden door naar je energieleverancier. Een nieuw contract is niet nodig.

Ondernemer

Let op, wanneer je elektriciteit teruglevert ben je officieel een kleine ondernemer. Dit kun je melden bij de Belastingdienst via het formulier Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister). Voordeel is dat je dan de btw over je zonnepanelen terug kunt vragen. Het betekent ook dat je btw over je teruggeleverde elektriciteit moet betalen. Maar in de praktijk krijg je hier vaak vrijstelling voor, mits het bedrag niet te hoog is. Meer weten? Kijk op de website van de Belastingdienst of vraag je financieel adviseur om raad. 

Gerelateerde verhalen

Zonnige tijden voor het zonnepaneel

Zonnige tijden voor het zonnepaneel

Meer weten?
De terugleververgoeding verandert

De terugleververgoeding verandert

Bekijk de verandering