Noodfonds: hulp bij betalen van je energierekening
28 april 2023Steeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen. Daarom is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. In dit artikel lees je hoe het Noodfonds werkt en hoe je je kunt aanmelden.
Start de Noodfonds-check
Ontdek in 5 minuten of je een aanvraag kan doen voor het Noodfonds. Aanvragen kan tot 5 mei 2023, 12.00 uur.
Wat is het Noodfonds?
Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.
Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de energieroute van Geldfit. De energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Ook kunnen mensen er checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er zijn.
Wie kan het aanvragen?
De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:
- Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
- Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
Zo werkt het noodfonds
Als je ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van je energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
- Stap 1: Doe de Noodfonds-check op [geldfit.nl/energie]. Met deze korte check zie je of het slim is om een aanvraag te doen. Op deze site vind je ook tips om te besparen en een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen.
- Stap 2: Na de Noodfonds-check krijg je uitleg over hoe je jouw aanvraag doet. Deze aanvraag duurt een half uur. Het Noodfonds berekent of je in aanmerking komt voor steun.
- Stap 3: De uitslag van je aanvraag zie je direct in je scherm. Oxxio controleert je aanvraag. Als alles klopt, dan wordt jouw energierekening lager.
Ga naar [geldfit.nl/energie] en ontdek of je in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.
Veelgestelde vragen
Waar kan ik het noodfonds aanvragen? Op geldfit.nl/energie ontdek je in 5 minuten of je een aanvraag kan doen voor het Noodfonds.Om de aanvraag te doen heb je een DigiD nodig. Als je deze niet hebt, kun je een DigiD aanvragen. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen. Het is ook mogelijk om iemand anders de aanvraag te laten doen. Dit kan via een DigiD-machtiging. Meer hierover lees je op Noodfondsenergie.nl/faq.
Voor welke periode is het Noodfonds? Het Noodfonds helpt met de energierekeningen over de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023. Je kunt steun aanvragen voor twee periodes. Je doet dan twee keer de aanvraag. • Oktober, november, december 2022 • Januari, februari, maart 2023
Tot wanneer kan ik het Noodfonds aanvragen? Je kunt steun aanvragen tot 5 mei 2023, 12.00 uur. Dit kan voor twee periodes:
• Oktober, november, december 2022 • Januari, februari, maart 2023 Het is ook mogelijk om voor beide periodes steun aan te vragen. Je doet dan twee keer een aanvraag.
Word ik gekort op mijn uitkering als ik een aanvraag doe? Nee, niemand wordt gekort op uitkering, AOW of toeslagen van het Rijk door steun uit het Noodfonds.
Hoe wordt de compensatie verrekend? Dit kan per energieleverancier verschillen. Bij ons werkt het zo: • Krijg je compensatie voor nota’s die je al hebt betaald? Dan krijg je het geld op je rekening gestort. • Krijg je compensatie voor nota’s in de toekomst? Dan verrekenen we het met je termijnbedrag.
Waar vind ik mijn termijnbedrag? Je termijnbedrag kun je eenvoudig online opvragen. En natuurlijk kun je ‘t ook in de Oxxio App en Mijn Oxxio vinden. __ Wat als ik het niet eens ben met de hoogte van de compensatie? __ Het Noodfonds Energie bepaalt de hoogte van de compensatie, niet de energieleveranciers. Als je een vraag hebt over de hoogte van de compensatie dan kun je het beste contact opnemen met het Noodfonds.