Vragend kijken

Wat staat er op jouw eerste jaarnota?

15 oktober 2018
Is de verhuizing achter de rug en ben je helemaal gesetteld in je eerste huis? Dan vind je na een jaar je eerste jaarafrekening in je inbox. Best een ingewikkeld ding met veel verschillende posten terwijl jij vooral wil weten: moet ik bijbetalen of krijg ik geld terug? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over je eerste jaarnota. En hoe je voorkomt dat dit een verrassing is.

Wat is de jaarnota?

Zie de jaarnota als de rekening voor een etentje. Je hebt een gezellige avond gehad met vrienden en aan het eind van de avond komt de rekening. Achteraf kijk je dan wat je precies gegeten en gedronken hebt en wordt er netjes betaald voor dat wat je verbruikt hebt.

De jaarnota werkt ook zo, alleen heb je dan eigenlijk het hele jaar een voorschot betaald op de rekening. Je betaalt het hele jaar hetzelfde om te voorkomen dat je in de winter heel veel moet betalen en in de zomer weinig. Op de jaarnota zie je wat je al hebt betaald, wat je werkelijk hebt verbruikt en of daar een verschil tussen zit. Soms krijg je wat terug van ons en soms krijgen we nog wat van jou.

Wat je in dat jaar hebt verbruikt, zie je door de meterstanden van het begin van het jaar met die van het einde van het jaar te vergelijken. Op basis van je werkelijke verbruik wordt ook je nieuwe termijnbedrag bepaald.

Zelf hebben we onze jaarnota zo simpel mogelijk proberen te houden. Niet met allemaal ingewikkelde cijfers maar met de belangrijkste nieuwtjes voor jou voorop:

  1. Krijg je geld terug of moet je bijbetalen?
  2. Wat wordt je nieuwe termijnbedrag?

 

Wil je de cijfers induiken? Dan zie je verschillende onderdelen terug: je leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Maar ook andere posten zoals cashbackbedrag of je nieuwe termijnbedrag.

Wat staat er op je jaarnota?

1 Leveringskosten


In de eerste plaats betaal je voor het gas en/of de stroom die je afneemt. Dit verbruik wordt berekend op basis van je meterstanden.

De leveringskosten bestaan uit een vast en een variabel deel. Het variabele deel zijn de kosten voor de door jou verbruikte hoeveelheid energie vermenigvuldigd met de door jou overeengekomen prijs. Op dit stuk kan je dus invloed uitoefenen met energiebesparende maatregelen of door een minuutje korter te douchen. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Energiebuddy O. van Oxxio kan je daar in de app bij helpen!

De vaste leveringskosten is een vast jaarlijks bedrag, onafhankelijk van je verbruik. Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor jouw aansluiting. Of je nou veel of weinig verbruikt, deze kosten moet je sowieso betalen.

2 Netbeheerkosten


Om energie te kunnen ontvangen maak je gebruik van een netwerk. Dit netwerk bestaat uit leidingen waardoor gas en elektriciteit je woning binnenkomen. Voor het gebruik van dit netwerk betaal je netbeheerkosten. Die bestaan uit kosten voor je aansluiting, het transport van energie, netwerkonderhoud en voor de huur van je meter.

Hoeveel je precies betaalt hangt af van de soort aansluiting die je hebt. Je netbeheerder bepaalt hoe hoog de kosten zijn. Je kunt je netbeheerder niet zelf kiezen; dit is regiogebonden. Je betaalt de netbeheerkosten aan je energieleverancier en die draagt ze weer af aan je netbeheerder.

3 Belastingen en toeslagen


Bijna 30% van je energierekening bestaat uit belastingen en toeslagen. Je energieleverancier draagt deze belastingen direct af aan de overheid. Die heft de overheid omdat verbruik van energie het milieu belast. Hoeveel je aan belastingen betaalt hangt af van de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Zo betaal je energiebelasting omdat de overheid je wil stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan. Daarnaast betaal je Opslag Duurzame Energie. Met deze heffing wil de overheid het opwekken van duurzame energie stimuleren. Alle tarieven vind je in dit handige overzicht.

Adressen met een verblijfsfunctie, zoals wonen of werken, hebben recht op vermindering van energiebelasting. Namens de Belastingdienst wordt dit verrekend op je jaarnota. De vermindering energiebelasting bedraagt € 373,33 (prijspeil 2018) per stroomaansluiting per jaar, maar dit kan elk jaar wisselen.

Naast energiebelasting en opslag duurzame energie betaal je ook nog 21% btw. Dat lijkt dubbelop, belasting over belasting betalen, maar het is vastgelegd in de wet dat een verkoper btw moet heffen over het totaal van zijn verkoopbedrag.

Huh, een nieuw termijnbedrag op de jaarnota?

Elk jaar wordt gecheckt of je termijnbedrag nog past bij je verbruik. Aan de hand van je werkelijke verbruik van het afgelopen jaar wordt je maandelijkse termijnbedrag voor het komende jaar berekend.

Vind je het termijnbedrag te hoog of te laag? Dan kun je dit bedrag bij Oxxio gemakkelijk aanpassen in de Oxxio App bij ‘Contract info’.

Cashback tijd!

Het is een jaar geleden dat je je contract hebt afgesloten. Hoorde daar toen een cashback bij? Dan zie je deze ook terug op je jaarnota. We tellen de cashback op bij het bedrag dat je terugontvangt of brengen ‘t in mindering op het bedrag dat je moet bijbetalen. En als laatste verrekenen we nog je eerstvolgende termijnbedrag zodat je die maand geen aparte termijnnota meer ontvangt.

Bij Oxxio voorkom je verrassingen op je jaarnota met de Jaarcheck

Hou je niet van verrassingen op je jaarnota? Doe dan regelmatig de Jaarcheck in de Oxxio App. Zeker als je net bent verhuisd naar een nieuwe woning is dit goed om te doen. Jouw termijnbedrag is namelijk berekend op basis van het energieverbruik dat je bij je aanmelding hebt ingevuld of doorgegeven. Het kan zijn dat dit niet met je werkelijke verbruik in je nieuwe woning overeenkomt.
 
Maar het is ook handig om te doen als je bijvoorbeeld meer bent gaan thuiswerken en je dus meer energie verbruikt. Of heb je je huis juist energiezuinig gemaakt. Dan kun je tussentijds je termijnbedrag aanpassen en kom je aan het eind van het jaar goed uit. Wel zo makkelijk!

Gerelateerde verhalen

Lage energietarieven

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?

Hoe komt dit?
Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Meld je aan
Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Bekijk de video