Samenwonen? Zo ga je handig om met geld
7 september 2019Stel je voor: je vriend of vriendin gaat op de knieën, kijkt je een paar seconden diep in de ogen en zucht eens diep. Als hij of zij een prachtige zilveren voordeursleutel tevoorschijn tovert, spring je een gat in de lucht. Voor het eerst samenwonen! Oké, misschien gaat het bij jou straks iets minder theatraal, maar samenwonen lijkt je heerlijk. Uit pure vreugde plunder je het liefst je volledige bankrekening voor de nieuwe styling van jullie stulpje. Maar is dat eigenlijk wel zo handig? Op welke geldzaken moet je letten als je wilt gaan samenwonen?
1. Kies de meest gunstige aanbieders en zeg de andere helft op!
Ga je samenwonen, dan deel je opeens veel meer met elkaar. Potten en pannen, Spotify en Netflix, lief en leed. Gedeelde smart is halve smart en dat gaat ook op voor je vaste lasten. Eén adres betekent ook maar één energiecontract, één energieaanbieder en één keer lappen voor gas, water en licht. Dat scheelt dus!
Maar hoe kies je? Gelukkig maken vergelijkingssites je een stuk wijzer. Met rekentools krijg je een idee van de kosten. Had je al een contract afgesloten in je vorige woning, dan moet je rekening houden met een opzegtermijn. Je mag je contract bij energieleveranciers bijvoorbeeld alleen tussentijds beëindigen als het vrij opzegbaar is. In alle andere gevallen kan je leverancier een opzegvergoeding vragen. Kom je allebei uit je ouderlijk huis of uit een studentenhuis, dan kun je vaak wel kiezen. Wat vind je belangrijk? Wil je groene stroom? Een spoedaanvraag? Neem het mee in je keuze!
2. Chef administratie: gebruik handige apps
Meestal is een van jullie het handigst met de administratie. Wijs diegene aan als chef; dat zorgt voor overzicht. Dat betekent niet dat diegene het helemaal alleen moet doen. Er zijn super toegankelijke apps die je helpen. De app van Oxxio bijvoorbeeld, een soort buddy die laat zien hoeveel energie je verbruikt en hoe je kunt besparen. Doucht je nieuwe roomie wel héél erg lang? Busted: ook dat zie je terug in de app.3. Liefde is… een gezamenlijke rekening
Terug naar die nieuwe inrichting en die geplunderde rekening. Ga je samen op jacht naar een nieuwe salontafel of een chique chaise longue, dan moet je opeens nadenken over wie ‘m betaalt. Hetzelfde geldt trouwens voor de dagelijkse boodschappen, je Netflix-account en je inboedelverzekering.
Regel daarom ook je bankzaken: vraag bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening aan. Meestal kan dat gewoon online. Het is dan ook een stuk makkelijker om samen te sparen of te budgetteren. Bij veel banken kun je digitaal potjes aanmaken. Bijvoorbeeld een spaarpotje voor die ene mooie reis of een budget voor boodschappen. Met een en/of rekening kan je allebei geld opnemen van de rekening. Kies je voor een en/en rekening, dan heb je hiervoor altijd toestemming nodig van de ander.
4. Research: fiscaal partnerschap
‘Ik vind je fiscaal aantrekkelijk’, said no one ever. Toch heeft het fiscaal gezien gevolgen als je gaat samenwonen. De Belastingdienst beschouwt iedereen die op hetzelfde adres staat ingeschreven als samenwonend. Dat geldt ook als je je casa deelt met je broer, kind of met een volslagen vreemde. Iets minder romantisch, maar wel belangrijk, omdat je misschien een fiscaal partnerschap aangaat.
Als je samenwoont met jonge kinderen geldt dat natuurlijk niet, maar als je met een volwassene samenwoont, ben je misschien elkaars fiscale partners. In dat geval zijn er gevolgen voor wat je aan belasting moet betalen of terugkrijgt. Heb je geen werk, bijvoorbeeld omdat je nog studeert? Dan kan de Belastingdienst, als je een fiscaal partnerschap hebt, soms bepaalde heffingskortingen aan je uitbetalen. Ook voor je huurtoeslag zijn er soms gevolgen.
5. Hou het leuk
Vind je dit allemaal wel heel ingewikkeld? De Consumentenbond heeft een tool ontwikkeld die je laat zien of je fiscaal partners bent. Wel zo makkelijk! En als je er even helemaal geen puf meer voor hebt, dan ga je gewoon verder met de nieuwe styling. Daar zijn trouwens ook leuke apps voor!Lees ook deze tips over succesvol samenwonen: