Samenwonen? Regel het relaxed

7 september 2019
Blijkt jouw droomhuis echt een droom? Als twenty-something is wonen in een grote stad best een dure grap. Vooral in je eentje. Maar je hebt geluk. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem. Je oplossing: een Friends mansion! Een huis delen met je besties: kan ook best als stel, toch? Het is in elk geval een stuk betaalbaarder. Hoe dan ook: ga je voor het eerst samenwonen? Leg van tevoren een paar dingen vast. Dit zijn je opties.

Lekker romantisch: een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract? Wat is dat? Om te beginnen: je moet ervoor langs de notaris. Maar niet schrikken, het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Een samenlevingscontract is een officieel document waarin je afspraken vastlegt als je gaat samenwonen. Het is vooral bedoeld voor stelletjes die moedig genoeg zijn om hun eerste hypotheek recht in de ogen te kijken. Misschien niet heel romantisch, maar wel superslim. Je spreekt bijvoorbeeld af hoe je je huis samen gaat afbetalen, wie moet lappen voor stroom en gas - en natuurlijk van wie de nieuwe bank of wasmachine is als je het huis weer verlaat.

Een eigen huis, jouw plek onder de zon?

Ga je samenwonen in een koophuis? Spreek dan van tevoren wel even af van wie het huis is. Vindt de Belastingdienst bijvoorbeeld fijn. Met je vriend of vriendin kun je afspraken vastleggen in een samenlevingscontract of in je huwelijkse voorwaarden. Ga je met vrienden een huis bevolken? Knab legt goed uit dat daar best wat risico’s aan zitten. Het is verstandig als je allemaal een beetje eigenaar bent van jullie nieuwe stulpje. Maar let op: dat kan alleen als je naar de notaris bent geweest. Die stelt een leveringsakte op waarin je als koper wordt opgenomen. Maak van tevoren ook duidelijke afspraken over alle vaste lasten die horen bij je eerste koophuis.

Regel relaxte rechten

Is kopen (nog) geen optie? Dan zoek je een chill pandje om te huren. Nieuwe huurcontracten maken samenwonen voor vrienden een stuk makkelijker. Laat er bijvoorbeeld in zetten dat je als groep gewoon zelf een nieuwe huisgenoot zoekt als een van jullie vertrekt. Zonder tussenkomst van je huisbaas dus. Bij hem dien je ook een verzoek voor medehuurderschap in, zodat je allemaal dezelfde rechten hebt.

De Belastingdienst vindt er ook iets van

De Belastingdienst: we hadden het al even over die fijne instantie. Als je samenwoont, vinden ze daar soms dat je elkaars fiscale partner bent. Dat komt omdat geldzaken nu eenmaal makkelijker door elkaar heen lopen als je dezelfde voordeur deelt. Onze tip: check van tevoren of het zo is. Het kan namelijk invloed hebben op wat je aan de Belastingdienst moet betalen of op wat je terugkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag. De Belastingdienst heeft een lijstje opgesteld met voorwaarden voor fiscaal partnerschap en bij de Consumentenbond kun je een keuzehulp invullen.

Stel je flexibel op

Een laatste tip: wisselt de samenstelling van je huisgenoten regelmatig? Neem dat ook mee in de contracten die je afsluit. Bijvoorbeeld met je energieleverancier. Kijk bijvoorbeeld naar het Oxxio-modelcontract. Daarmee heb je ultieme vrijheid. Je kunt op elk gewenst moment kosteloos opzeggen. De opzegtermijn is dertig dagen. En je profiteert van een variabel tarief en da’s lekker voordelig!

Lees nog meer tips over succesvol samenwonen:

 

Gerelateerde verhalen

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 tips voor je eerste huis

Checklist: zo wordt samenwonen een succes!

Bekijk de checklist hier

Samenwonen? Zo ga je handig om met geld

Hier een aantal tips