Oxxio & de slimme meter, liefde op het eerste gezicht
25 oktober 2018Een superslimme energieleverancier, daar hoort natuurlijk ook een slimme meter bij. Die werkt namelijk superperfect samen met onze app! Wat maakt deze meter zo slim ten opzichte van zijn ‘domme’ broertje? Bespaar je energie met een slimme meter? Hoe zit het met privacy? Vragen genoeg, hier komen de antwoorden!
Wat kies je, een oude benzine-auto of een Tesla?
Stel jezelf eerst even deze vraag voor je verder leest: wat zou je liever hebben, een oude, onnauwkeurige benzine-auto of een hypermoderne, zuinige Tesla? Met allebei de auto’s kom je van A naar B, maar je kiest toch voor het nieuwste (en mooiste). Dan profiteer je ook van alle nieuwe ingebouwde slimmigheidjes en dat maakt je leven net ietsje comfortabeler.
Zo is het ook met de slimme meter. In feite doet deze meter hetzelfde als de ‘domme’, namelijk meten hoeveel stroom en gas je verbruikt. Alleen is de slimme meter veel nauwkeuriger dan zijn oudere broer. En we hebben goed nieuws, iedereen in Nederland krijgt uiteindelijk een slimme meter. Inmiddels heeft ongeveer half Nederland nu een slimme meter in huis.
Als je aan de beurt bent is het gratis. Kan je niet wachten? Dan kost het 71,40 euro inclusief btw als je gas en elektriciteit hebt; maximaal 66,64 euro inclusief btw als je alleen een elektriciteitsaansluiting hebt. Je vraagt de slimme meter aan bij jouw netbeheerder. Zij zijn ook verantwoordelijk voor jouw meter.
Wat maakt een slimme meter slim?
Vroegah kwam er elk jaar iemand langs bij jou thuis in de meterkast om te kijken hoeveel stroom en gas je dat jaar had verbruikt. Best een ingewikkeld proces, waarbij de meterman jou maar net thuis moest treffen.
Met een slimme meter hoeft dit niet meer. Nu kunnen we het verbruik op afstand uitlezen. Dat gebeurt elk kwartier via het mobiele netwerk van KPN. De slimme meter zit dus niet jouw wifi op te snoepen!
Met onze app kun je met een slimme meter ook zien wat je per uur verbruikt. Het is wettelijk bepaald dat de slimme meter maandelijks uitgelezen mag worden. Je krijgt dan iedere maand een overzicht van je verbruik, bij Oxxio heet dat het Maandelijks Energierapport. Zo zie je direct of je verbruik hoger of lager ligt dan een jaar eerder. Verder zie je hoe goed je het doet ten opzichte van soortgelijke huishoudens. Wil je dat niet, dan kun je dit maandelijkse rapport uitzetten.
Dat zijn alvast twee voordelen van een slimme meter in huis. Is dat alles? Nope!
Energie besparen met een slimme meter?
Helaas, een slimme meter bespaart niet uit zichzelf energie. Als je onze app gebruikt, krijg je wel veel meer inzicht in je verbruik. Zo zie je in een oogopslag of je verbruik in lijn ligt met het maandelijkse termijnbedrag. Met de Jaarcheck kan je checken of het verstandig is om je termijnbedrag te verhogen of te verlagen. Gemiddeld besparen mensen met een slimme meter tot 3% op jaarbasis en dat kan toch zo enkele tientallen euro’s per jaar schelen. De meter zelf is niet duurder dan de oude. De stroom die de meter verbruikt is trouwens ook voor de rekening van de netbeheerder.
Sluipverbruik spoor je met een slimme meter ook sneller op. Sluipverbruik is het verbruik door apparaten die op stand-by staan. De oplader van je telefoon die in het stopcontact zit, blijft ook stroom verbruiken. Ook printers en apparaten met een schermpje zoals magnetrons en ovens, verbruiken de hele dag door ongemerkt stroom. Een slimme meter gecombineerd met de Oxxio App maken dit inzichtelijk. Daarmee draai je sluipverbruik binnen no-time de nek om!
Hoe veilig is mijn privacy met de slimme meter?
We krijgen nog veel vragen over hoe het met de privacy en veiligheid van de slimme meter is gesteld. In het verleden is daar ook veel discussie over geweest. Inmiddels is de verbinding tussen jouw meter en de netbeheerder uitgebreid getest. Onder andere door de sectie Digital Security van de Radboud Universiteit. Uit deze hackgevoeligheids-testen bleek dat het met de veiligheid wel snor zit. Een buitenstaander kan dus niet zomaar jouw slimme meter uitlezen of de data onderscheppen. Wij gaan natuurlijk ook zorgvuldig met die gegevens om. Benieuwd hoe we dat doen? Dat lees je in ons privacystatement. Mocht je je alsnog zorgen maken over privacy, dan kun je verschillende functies ook uitschakelen. Je blijft zelf in controle over wat je verstuurt aan de netbeheerder.
Storingen worden met de slimme meter ook sneller en goedkoper opgespoord. 20 tuinen omploegen om een loszittende kabel te vinden is verleden tijd. Ook (brand)onveilige situaties, zoals het illegaal aftappen van stroom, vallen eerder op. Bijvoorbeeld omdat slimme meters van buurtbewoners dan afwijkende waarden laten zien.
Klaar voor de toekomst met de slimme meter!
De wereld verandert en de energievoorziening ook. Als er meer duurzame energie wordt opgewekt, gaat het aanbod van energie ook meer schommelen. Het waait namelijk niet altijd even hard en de zon schijnt niet altijd even fel. Met slimme meters krijgen netbeheerders en energiemaatschappijen meer en beter inzicht in het verbruik. Zo kunnen we daar in de toekomst creatief op inspelen.
Nog even terug naar die Tesla. Met de geanonimiseerde data uit de slimme meters weet de netbeheerder welke wijken voorop lopen met elektrische auto’s. Die wijken krijgen dan eerder dikkere kabels in plaats van direct hele dorpen of steden aan te sluiten. Dat scheelt flink in de kosten.