5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

11 juni 2019
Je eerste huis kopen of huren, superspannend! Dan komt er echt heel veel op je af en het is belangrijk om zaken goed geregeld te hebben. Wat is handig en wat moet je absoluut regelen? We maken het je graag zo makkelijk mogelijk en dus hebben we een aantal punten op een rijtje gezet.

Tip 1. Gas, water en stroom

In je nieuwe huis wil je natuurlijk ontspannen onder de douche, je favoriete gerecht klaar maken en bingewatchen vanaf je nieuwe bank. Daar heb je wel gas, water en elektriciteit voor nodig.

Ga je zeer binnenkort verhuizen? Wees wel op tijd met aanmelden, het duurt ongeveer 14 dagen voordat je energie-aanvraag is verwerkt. Daarmee voorkom je een hoop stress. Ben je het vergeten? Geen paniek! Met spoed aanmelden kan gelukkig ook. Dit is binnen 2 dagen gefixt.

Water is makkelijk, want daar heb je niks in te kiezen. De waterleverancier staat voor elke regio al vast. Je moet je wel even aanmelden. Gas en stroom kun je wel zelf kiezen. Daarvoor moet je een overeenkomst afsluiten met een energieleverancier.

Voordat je beslist, kun je online de energietarieven vergelijken. Bepaal vooraf welke eisen jij aan een energieleverancier stelt. Wil je al je energiezaken zelf gemakkelijk in een app kunnen regelen en op elk moment inzicht hebben? Dan ben je van harte welkom!

Vind je de herkomst van energie belangrijk? Check dan ook zeker even het handige overzicht van Greenpeace

Tip 2. Verzekeringen

Wij Nederlanders geven gemiddeld 4,2% van ons inkomen uit aan verzekeringen. Dat maakt ons zelfs Europees Kampioen! Daar nog wel... Maar de verzekeringen voor je huis moeten gewoon goed geregeld zijn. Teveel betalen voor onnodige of dubbele dekking is natuurlijk ook niet de bedoeling! Dat je soms door de verzekeringsbomen het bos niet meer ziet, snappen we. Daarom splitsen we de verschillende soorten woonverzekeringen hieronder even voor je uit. Je ziet zo in één oogopslag welke verzekeringen verplicht zijn en welke volgens ons onmisbaar zijn.

Verplicht 
Opstalverzekering - je verzekert hiermee de woning zelf en alles wat, zoals dat heet, nagel- en aardvast zit.

Overlijdensrisicoverzekering- om te zorgen dat je gezin kan blijven wonen, wanneer jij overlijdt. Vaak verplicht als de hoogte van de hypotheek boven een bepaald percentage van de woningwaarde uitkomt, maar sowieso handig om af te sluiten voor je nabestaanden.


Onmisbaar


Inboedelverzekering- hiermee ben je gedekt tegen materiële schade als gevolg van:

  • Brand(blussing)
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Schade door het weer

Controleer wel altijd goed de polisvoorwaarden wat wel en niet wordt gedekt. Heb je kinderen of een klunzige partner? Dan kun je ervoor kiezen om een all-risk inboedelverzekering af te sluiten. Die dekt vaak ook de schade die je zelf veroorzaakt.

Aansprakelijkheidsverzekering - deze dekt schade aan anderen door jouw toedoen. Ook als het niet direct jouw schuld is, zoals een waterleiding die springt en de woonkamer van de buren onder water zet.

De verzekeringen sluit je af via een bank, tussenpersoon,vergelijkingssite of Risksharingsservice.

 



Bonus tip


Check één keer per jaar of je huidige woonverzekeringen nog steeds bij je wensen of situatie past.


Tip 3. Een potje voor onderhoud

Verzekeren is goed, maar voorkomen is beter dan genezen. Onderhoud daarom je eigen huis goed en leg er een spaarpotje voor aan. Denk hierbij aan schilderwerk, het vervangen van kozijnen of onderhoud / vervangen van je CV ketel. Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat de gemiddelde onderhoudskosten voor een koophuis € 300,- per maand bedragen. Het scheelt natuurlijk of je een heel oud huis koopt of een nieuwbouwhuis. In het laatste geval zullen de onderhoudskosten de eerste jaren waarschijnlijk meevallen.

Tip 4. Internet, TV (en telefoon)

Zonder internet en TV aansluiting kun jij je favoriete Netflix series niet volgen. Het regelen van internet en TV in je nieuwe woning mag dus niet op je to do list ontbreken! Vaak duurt het even voordat je internet en TV aansluiting werkt. Sommige providers bieden een snelle aansluitservice aan, maar daar moet je extra centen voor op tafel leggen. Bekijk voordat je gaat verhuizen dus al welke internet en TV provider het beste bij jou past. Ben je een sportfanaat? Kies dan een pakket met FOX Sports Eredivisie. Wil je supersnel internetten? Check dan de download- en uploadsnelheid.

Tip 5. Verhuizing doorgeven

Behalve alles inpakken en nieuwe spullen kopen, moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat straks iedereen weet waar je nieuwe huis staat. Niet alleen je familie en vrienden maar ook alle instanties waar je mee te maken hebt, zoals de gemeente, de bank, mobiele provider, huisarts en zorgverzekeraar.

Wil je liever alles in één keer doen? Vraag dan de Verhuisservice van PostNL aan. Met deze dienst kun je gratis je adreswijziging doorgeven aan bedrijven. Ook kun je met de Verhuisservice je post laten doorsturen naar je nieuwe adres. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke post mist.

Een eerste huis is al spannend genoeg. Met deze tips vergeet je de belangrijkste dingen in ieder geval niet. Veel succes met verhuizen en veel plezier in je nieuwe woning!

Meer tips voor je eerste huis:

Gerelateerde artikelen

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 tips voor je eerste huis
Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Meld je aan
Lage energietarieven

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?

Hoe komt dit?