Ben je al Oxxio klant? Check hier je verlengaanbod.

Je gemiddelde energieverbruik

De televisie aan, de wasmachine die draait en een oven die opwarmt: energie verbruik je eigenlijk op ieder moment. Het gemiddelde verbruik van je energie kun je schatten op basis van de grootte en het bouwjaar van je huis, de samenstelling van je huishouden en het type van je woning (bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een kleiner appartement). Ook vind je je energieverbruik terug op een oude jaarnota van je woning.

Heb je geen idee wat je aan energie verbruikt, dan schat je dit supersnel in onze handige rekentool. Kies voor de optie ‘Ik weet mijn verbruik niet'. Maar nog handiger is de slimme Oxxio App. Hierin zie je precies hoeveel je werkelijk verbruikt en of je termijnbedrag hierbij past. En als je een slimme meter hebt, zie je zelfs je verbruik per maand, dag en uur terug.

Gemiddeld energieverbruik in Nederland

Wil je weten hoe jouw energieverbruik zich verhoudt tot een vergelijkbaar Nederlands huishouden? In onderstaand overzicht van Milieu Centraal kun je het terugzien.


Bron: MilieuCentraal.nl


Huizen met 1 bewoner
Type woning Gemiddeld gasverbruik
per jaar (2022)
Gemiddeld stroomverbruik
per jaar (2022)
Nieuw klein appartement 570 m3 1560 kWh
Oud klein appartement 730 m3 1510 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 920 m3 1590 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1100 m3 1880 kWh
Huizen met 2 of meer bewoners
Type woning Gemiddeld gasverbruik
per jaar (2022)
Gemiddeld stroomverbruik
per jaar (2022)
Oud klein appartement 910 m3 2210 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1080 m3 2610 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1220 m3 2990 kWh
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen) 970 m3 3040 kWh
Oude grote woning (hoek, tussen) 1710 m3 3700 kWh
Oude grote vrijstaande woning 2120 m3 4390 kWh

Bepalend voor de hoogte van je stroomverbruik

Voor je stroomverbruik is de grootte van je huishouden een hele bepalende factor. Meestal geldt: hoe meer personen, hoe meer apparaten. En hoe vaker je bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser gebruikt. Maar ook andere factoren zijn van invloed op je stroomverbruik, zoals:

  • Energiezuinige apparaten
    Ledlampen verbruiken bijvoorbeeld wel tien keer minder stroom dan gloeilampen (gauw vervangen dus, als je nog gloeilampen hebt). Het heeft ook zin om op het energielabel te letten als je bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine aanschaft. De meerprijs voor een energiezuiniger apparaat verdien je vaak terug in het verbruik.

  • Aantal apparaten
    We gebruiken per persoon steeds meer elektrische apparaten, zoals elektrische auto’s, elektrische fietsen, laptops en smartphones. Gelukkig worden deze apparaten wel allemaal steeds zuiniger, zodat het gemiddelde energieverbruik niet enorm toeneemt.

  • Van gas naar stroom
    Als je overstapt van koken op gas naar koken op inductie, gaat je gasverbruik omlaag en je stroomverbruik omhoog. Hetzelfde geldt als je elektrisch gaat verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp of infraroodpanelen.

  • Op weg naar aardgasvrij
    Overweeg je aardgasvrij te gaan wonen? Of doe je dit al? Ook dat heeft gevolgen voor je elektriciteitsverbruik, omdat je dan stroom nodig hebt om je huis te verwarmen.

Bepalend voor de hoogte van je gasverbruik

Ook bij je gasverbruik speelt de grootte van je huishouden een belangrijke rol. Gaat er één persoon per dag onder de douche of vier? Dat maakt nogal een verschil. Daarnaast kunnen onderstaande factoren eraan bijdragen of je meer of minder gasverbruik hebt dan een gemiddeld huishouden.

  • Grootte van je huis Het grootste deel van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. Hoe groter je huis, hoe meer energie (en dus gas) het kost om het huis op temperatuur te krijgen.

  • Instellingen van je thermostaat Voor je gasverbruik scheelt het nogal of je de verwarming op 19ºC of 21ºC zet, en van hoe laat tot hoe laat je je huis verwarmt. Tip: zet je verwarming een uur voordat je naar bed gaat uit. De warmte blijft dan nog lang genoeg hangen. En je bespaart er aardig wat gas mee.

  • Soort huis Heb je een vrijstaande woning? Dan is je gasverbruik hoger dan wanneer je in een tussenwoning of flat woont. De warmte blijft namelijk makkelijker in jouw huis wanneer je directe buren hebt.

  • Energielabel Ook het energielabel dat je woning heeft speelt een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld dubbel glas en isolatie? Dan zal jouw gasverbruik lager zijn dan wanneer je een woning hebt met enkel glas en geen isolatie.

  • Het weer Het seizoen heeft uiteraard een grote invloed. In een koude winter heb je veel vaker de verwarming aan dan in een mooie zomer. Dit heeft dan effect op je verbruik per maand, maar niet per se meteen per jaar. Het kan bijvoorbeeld best dat je in een jaar met een heel koude winter de overige maanden verder juist weinig gas verbruikt. Zo trek je de winterpiek weer recht. Maar over het algemeen zorgt een koudere winter voor een iets hogere gasrekening.

We kijken naar je verbruik en je energietarieven per jaar bij het bepalen van je termijnbedrag. Je termijnbedrag per maand wordt bepaald onafhankelijk van het seizoen, zodat je niet in de winter ineens veel meer betaalt dan in de zomer.